Blogs

Uw rechten bij de aanschaf van een auto

03-05-2022 – door Amna Minhas

Na lange tijd heeft u dan eindelijk genoeg gespaard om uw droomauto te kopen. U maakt een afspraak bij een occasion-dealer om die mooie Seat Ibiza van dichtbij te bekijken en besluit om de auto aan te schaffen. U regelt de overschrijving nog dezelfde middag en rijdt in uw nieuwe auto naar huis.

Onderweg valt het u op dat een vreemde geur zich door de auto verspreidt en hoort u een ratelend geluid onder de motorkap vandaan komen. U stopt langs de weg, belt de ANWB en komt te weten dat de koppakking van de auto lek is. Dit terwijl de dealer zojuist nog aangaf dat de auto gecontroleerd is en technisch helemaal in orde is.

U belt de dealer op en vraagt om een oplossing. De dealer geeft echter aan dat u geen garantie heeft op uw tweedehandsauto. U zit met de handen in het haar: dit kan toch niet waar zijn? U zoekt op internet wat u kunt doen en komt gauw op de webpagina van de Stichting Rechtswinkel Schiedam terecht waar u het volgende leest:

Uw recht halen op de tweedehands automarkt blijkt vaak lastig te zijn. Dealers en autohandelaren geven vaak aan dat op tweedehandsauto’s geen garantie zit, terwijl dit wettelijk gezien anders ligt. U kunt de verkoper namelijk om herstel of vervanging vragen. Dit doet u bij voorkeur schriftelijk of per e-mail. Op grond van artikel 7:21 BW is een verkoper verplicht om een product dat niet aan de overeenkomst voldoet te herstellen of te vervangen.

Als het probleem zich voordoet binnen 6 maanden nadat u de auto heeft gekocht, dan moet de verkoper bewijzen dat het probleem tijdens de koop nog niet bestond. Als het probleem zich na 6 maanden na de koop voordoet, moet u bewijzen dat het probleem al bij de koop aanwezig was.

Als de verkoper niet reageert, kunt u een ingebrekestelling naar de verkoper sturen. Hiermee geeft u de verkoper een laatste kans om te reageren op uw verzoek. Mocht dit niet baten, dan kunt u overwegen om naar de rechter te stappen om de koop ongedaan te maken en uw geld terug te eisen.

Bent u benieuwd in hoeverre u beschermd bent bij een aankoop? Of zit u met een ander juridisch probleem? Onze medewerkers helpen u graag verder op ons inloopspreekuur.