Blog: Corona op de werkvloer: Wat zijn mijn rechten?

14 januari 2021 – Door Maja Raslan

Corona: We hebben er al bijna een jaar mee te maken. De kans is groot dat iemand die u kent besmet is geraakt met dit virus (of misschien wel uzelf!). Het coronavirus kan ook invloed hebben op ontwikkelingen op de werkvloer. Maar wat betekent dit voor u? In deze blog worden een aantal rechten kort aangestipt. 

 1. Niet ziek, wel in quarantaine? Dan heeft u recht op volledige loondoorbetaling. 
  Dit is een omstandigheid die voor risico van de werkgever komt. Let op! Dit kan anders zijn als u bijvoorbeeld bewust naar een oranje-gebied op vakantie gaat. 
 2. Uw werkgever mag de arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig wijzigen.
  Een salarisaanpassing of een verplichting tot opname van vakantie-uren? Dat mag niet! Dit zijn ingrijpende wijzigingen, die niet worden gerechtvaardigd door het coronavirus. 
 3. Uw werkgever mag u niet verplichten een coronatest af te nemen.
  Dit is in strijd met het recht op lichamelijke integriteit. Dit betekent dat iedereen zelf beslist wat er wel of niet met het eigen lichaam gebeurt. De bedrijfsarts mag dit echter wel doen.
 4. Uw werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek
  Dit betekent dat er voldoende beschermingsmiddelen aanwezig moeten zijn. Ook moet de kans op besmetting zo klein mogelijk worden gemaakt. Koopt u zelf beschermingsmiddelen? Dan kan je deze declareren. Bespreek dit vooraf met uw werkgever. 

Heeft u nog vragen over uw rechten en plichten op de werkvloer? Of heeft u een ander conflict met uw werkgever? Mail dan naar advies@rechtswinkelschiedam.nl. Onze medewerkers helpen u graag! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *