Beslag uitgelegd

De deurwaarder kan onder andere beslag leggen op uw spullen, bankrekening of loon. Voor beslaglegging is meestal vooraf toestemming nodig van de rechter. Hoe verloopt een beslaglegging? En op welke spullen mag de deurwaarder geen beslag leggen?

De schuldeiser wil zeker zijn dat u tijdens de procedure bij de rechter niet uw hele hebben en houden kwijtraakt. Zij willen namelijk centen van u hebben, of iets wat daartoe leidt.
Daarom dient een advocaat een verzoek in bij de rechter om er zeker van te zijn, dat er ook na een rechtszaak nog iets te halen valt. Indien de rechter het verzoek goedkeurt, dan kan de deurwaarder op weg om het beslag te gaan leggen. Een goedkeuring door de rechter wordt vrij snel gegeven.

Op grond van de wet mag de deurwaarder geen beslag leggen op het bed, het beddengoed en de kleding van u en alle thuiswonende gezinsleden.
Ook mag er geen beslag worden gelegd op de voedsel- en drankvoorraad. Tot slot mag er geen beslag worden gelegd op gereedschappen die horen bij een eigen bedrijf.

Op dit moment heeft de regering het plan om ervoor te zorgen dat er meer spullen van beslag worden uitgezonderd. in de toekomst kunnen op keukenapparaten en -gerei, spullen voor persoonlijke verzorging, speelgoed, heel persoonlijke spullen en op huisdieren waarschijnlijk ook geen beslag meer worden gelegd.

washhouse-294621_1280Deze plannen zijn echter nog niet van kracht en dus mag de deurwaarder op alle spullen beslag leggen. De koelkast, de wasmachine, computers, meubels, laptops, sieraden, kunstwerken, servies etc.

Wanneer de rechter toestemming moet geven om deze spullen te verkopen kan hij wel vinden dat de sprake is van misbruik van recht.

Voor de wet worden dieren net zo behandelt als spullen. De deurwaarder kan dus ook beslag laten leggen op uw huisdier. Zo kunnen hond of kat dus door de deurwaarder onder het , waarna u ook garant moet staan voor hun verzorging tijdens het beslag.

Ook op het loon of de bankrekening kan beslag worden gelegd, waarbij wel rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet: een bedrag waar geen beslag op mag worden gelegd, zodat u niet volledig zonder geld zit. Vaak wordt dit beslag gelegd aan het einde van de maand: vlak na het storten van het loon, het liefst met vakantiegeld of de 13e maand.

Het beslag wordt vaak gebruikt als drukmiddel om ervoor te zorgen dat er geen dure procedure nodig is. Beslaglegging is namelijk vervelend, dus het is dan verleidelijk om de schuld zo snel mogelijk af te lossen.

Hoewel het eenvoudig is om een beslag te laten leggen, is het lastiger om het op te heffen. Dat dient te gebeuren via een kort geding bij de rechter. Ondanks dat opheffing in theorie een korte procedure hoort te zijn, kan het in de praktijk enkele maanden duren. Daarnaast kost het geld, terwijl de bankrekening of een deel van het loon nog steeds ‘bevroren’ kan zijn. Hierdoor is een procedure voor opheffing lastig om op te starten.

Indien er onterecht beslag is gelegd, kan er een schadevergoeding worden gevorderd.

Kristel van der Horst, Voorzitter Stichting Rechtswinkel Schiedam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *